Yogatherapiepraktijk & Traumayoga

Hoe traumasensitieve yoga jou kan helpen bij de verwerking

Julie Hubrecht, Yogatherapeut & trauma informed yoga begeleider

Leestijd: 2 minuten

Wist je dat traumasensitieve yoga jou kan helpen om een trauma en de gevolgen ervan beter te verwerken? Aan de hand van oefeningen krijg je opnieuw vat op je lichaam én je denken.

Trauma’s kunnen je zenuwstelsel uit balans halen, waardoor je minder goed slaapt en ontspannen vaak niet meer lukt. Trauma Informed Yoga of traumasensitieve yoga heeft als doel om je opnieuw bewust te maken van je lichaam. Het is een rustige, ondersteunende en versterkende vorm van yoga waarbij je nooit gecorrigeerd wordt. De nadruk ligt namelijk steeds op jouw emotioneel herstel en de interne ervaring en niet op het correct uitvoeren van de bewegingen. Aan de hand van eenvoudige houdingen leer ik je beter naar je lichaam luisteren en tot rust komen, lenig of sportief zijn is dan ook helemaal niet nodig.

“Traumayoga heeft fundamenten binnen traumatheorie, hechtingstheorie en neurowetenschappen. Hierdoor is het een vorm van yoga die wetenschappelijk onderbouwd is.”

Traumasensitieve yoga kan helpen bij een complex trauma of een posttraumatische stressstoornis. Traumayoga heeft uiteraard fundamenten binnen yoga, maar ook binnen traumatheorie, hechtingstheorie en neurowetenschappen. Hierdoor is het een vorm van yoga die wetenschappelijk onderbouwd is. Binnen yoga is deze vorm gebaseerd op herkenbare componenten van de hathastijl van yoga. Elementen van dat soort yoga zijn aangepast om ons gevoel van innerlijke kracht te maximaliseren en om (opnieuw) een positieve relatie met ons lichaam te krijgen. Door middel van traumayoga voelen we ons weer helemaal de baas over onszelf.

In september start ik met een traumasensitieve groepsles. 

1-op-1 yogatherapietraject

 

Trauma’s kunnen heel duidelijk zijn, maar kunnen ook kleiner van aard zijn en daardoor op het eerste gezicht onschuldig lijken. Toch kan het een grote invloed hebben op je leven, waardoor je wellicht baat kan hebben bij deze vorm van yoga. Daarnaast kan het heilzaam zijn voor mensen met stress- en angstklachten.

 

Traumasensitieve yoga maakt deel uit van het 1-op-1 yogatherapietraject dat ik aanbied. Daarin zet ik mentaal welzijn en emotioneel lichaamswerk steeds centraal. Zelf ben ik ervan overtuigd dat traumasensitieve yoga jou kan helpen om een trauma te boven te komen. Het heeft een positieve invloed op je welzijn en je kan hierdoor opnieuw een gevoel van veiligheid ervaren. Ik ben helaas niet in staat om jouw negatieve ervaringen te veranderen, maar ik kan de impact op je lichaam en geest wel zo goed mogelijk proberen verminderen. 

 

In september start ik met een traumasensitieve groepsles. 

Disclaimer

“Met mijn blogposts bied ik jou graag info, advies, inspiratie voor poses of bespreek ik casestudies. Hoewel je hier zeker inspiratie uit kan halen en al mee aan de slag kan, kan ik je geen garantie bieden op het behalen van een bepaald resultaat. Iedereen is anders en daarom werk ik uiteraard het liefst op maat van jou. Contacteer mij gerust als je graag persoonlijk met mij aan de slag wil!”

Dit artikel werd geschreven met ondersteuning van Hanna Struyvelt.

Wil je graag op de hoogte blijven van nieuwe artikels?

6 + 6 =