Selecteer een pagina

Over mij

Mijn verhaal

Hallo, ik ben Julie, bezieler van de Yogatherapie Praktijk. Ik creëer een veilige plek waar de focus op het therapeutische aspect van yoga ligt.

Zelf ben ik al een tijdje actief aan de slag met yoga. Ik startte mijn reis in Gent maar verhuisde naar Barcelona waar ik mezelf helemaal heb ondergedompeld in yoga en al z’n facetten. Ik stond versteld hoe helend en allesomvattend yoga was. Het was een mogelijkheid tot zelfontwikkeling en het gezond maken van mijn mentale en lichamelijke staat. Ik kon lichamelijke en psychische klachten verlichten en zelfs wegwerken. Hetzelfde zag ik keer op keer gebeuren bij mijn leerlingen.

Ik school me bij in yogatherapie aan The Yogatherapy Institute onder toezicht van International Association of Yoga Therapists (IAYT) en in Trauma Sensitive Yoga aan de afdeling Trauma Center Trauma Sensitive Yoga bij het Center for Trauma and Embodiment (CFTE) in Boston. Daarnaast genoot ik opleidingen in Yoga Nidra, Facia Yoga, Hypnotherapie, Yin Yoga, Somatische Ademhaling, Ashtanga Vinyasa en Post-Natale Yoga aan Birthlight.

Ik ben een gecertificeerd 200h Experienced Registered Yoga Teacher (E-RYT) en Continuing Education Provider Yoga Alliance (YACEP) bij  Yoga Alliance.

Ik besef dat mijn zelfontwikkeling aan de basis ligt van de kwaliteit die ik kan leveren aan mijn leerlingen. Ik blijf me dus tot op heden bijscholen. Die zelfontwikkeling aan de hand van yoga heeft me telkens opnieuw naar een volgend niveau getild in mijn leven en bedrijf. Dat is ook wat ik wil meegeven aan andere vrouwen. Die zingeving en vrijheid van het leven.

Mijn missie

Mijn missie is om vrouwen vrij te laten leven.

Vrij van angst, paniek, vermoeidheid, dissociatie en lichamelijke klachten.

Dit doe ik aan de hand van Yogatherapie en Trauma Yoga om meer zelfvertrouwen, zelfkennis, rust, energie, focus en veiligheid te krijgen.

Mijn missie wordt ondersteund door de kernwaarden veiligheid, vrijheid en liefde.

Partners

SAAM

Collectief voor lijf en geest

Yoga Alliance

Experienced Registered Yoga Teacher

Yoga Alliance

Continuing Education Provider

Veelgestelde vragen

Wat is Yogatherapie?

“Yogatherapie is de professionele toepassing van de principes en praktijken van yoga om gezondheid en welzijn te bevorderen binnen een therapeutische relatie die persoonlijke beoordeling, het stellen van doelen, ‘lifestyle managment’ en yogapraktijken voor individuen of kleine groepen omvat”

* International Association of Yoga Therapists (IAYT) 2020

Mogelijk klachten die je kan hebben voor Yogatherapie & TIY?
 • Je losgekoppeld voelen van je lichaam en worstelen om je veilig in je vel te voelen

 • Moeite om in je eigen leven aanwezig te blijven en/of je afscheiden van wat er met jou of om je heen gebeurt

 • Onverklaarbare lichamelijke klachten
 • Moeite met zelfzorg
 • Moeite met situering in ruimte en tijd
 • Ingesloten, onveilig en pijnlijk gevoel  in het lichaam
 • Uitdaging om fysiek en mentaal connectie te maken met anderen
 • Het gevoel je leven vanop een afstand te beschouwen
 • Dissociëren
 • Angst
 • Paniek
 • Vermoeidheid
 • Complex trauma (post-traumatische stress)
Mogelijke resultaten van Yogatherapie & Trauma Informed Yoga?

Zelfvertrouwen, zelfkennis, energie, rust, focus, veiligheid in het lichaam voelen, makkelijker keuzes maken, betere zelfzorg, minder lichamelijke klachten, minder angst & paniek,…

 • Genade en mededogen: je wordt je meer bewust van wat je nodig hebt om je gezond te voelen en merkt op dat iedereen in een ander tempo beweegt. Genereert een niveau van zachtheid in je lichaam en geduld met het proces van verandering.
 • Relatie: Een beter contact met innerlijke ervaringen, of een gevoel van weten en afgestemd zijn op wat er binnenin gebeurt, zoals fysieke sensaties en emoties en een sterkere verbinding in persoonlijke relaties.
 • Acceptatie: Je voelt verschuivingen in het acceptatieniveau van jezelf, je lichaam en je leven; vrede hebben met het leven zoals het was en nu is.
 • Gecentreerd: Je zal een stillere geest ervaren, minder herkauwen en meer tijd hebben om na te denken, evenals het vermogen om alternatieve perspectieven te zien, minder reactief te zijn en je positiever te voelen.
 • Empowerment: TIY is een stap in de richting van een actiever leven en een groter gevoel van controle en vertrouwen in je leven, omdat het hulpmiddelen biedt voor effectieve actie en bewustzijn creëert voor nieuwe mogelijkheden. Er is meer betrokkenheid bij activiteiten, wat betekend dat er ook een verminderde neiging is om de verbinding te verbreken bij obstakels (bijv. Angst) die voordien betrokkenheid kunnen verhinderen.
Wat is Trauma Informed Yoga

Trauma Informed Yoga (TIY) maakt deel uit van de 1-op-1 yogatherapie traject dat ik aanbied. Daarin staan mentaal welzijn en emotioneel lichaamswerk centraal. ⁣Yogatherapie gaat over voelen en veilig zijn. De nadruk ligt op heling en niet zozeer op de poses. Het benadrukt de ruimte voor keuzevrijheid en maximaliseert empowerment.

De officiële betekenis van TIY is een empirisch gevalideerde, klinische interventie voor complex trauma of chronische, therapieresistente posttraumatische stressstoornis (PTSD). Naast yoga heeft trauma informed yoga fundamenten in traumatheorie, hechtingstheorie en neurowetenschappen. Eigenlijk is het een vorm van yoga die gebaseerd is op de wetenschap en gefocust op emotioneel herstel.⁣

TIY is gebaseerd op herkenbare componenten van de hathastijl van yoga. Hierbij houden we ons bezig met fysieke vormen en bewegingen. Elementen van de standaard hatha yoga zijn aangepast om ons gevoel van innerlijke kracht te maximaliseren en om een ​​positievere relatie met ons lichaam te krijgen. Met TIY voelen we ons weer de baas over onszelf, komen we weer in contact met ons lichaam.⁣

Hoewel TIY fysieke vormen en bewegingen gebruikt, ligt de nadruk niet op de uiterlijke uitdrukking of verschijning (d.w.z. het “goed” doen), of de goedkeuring krijgen van een externe autoriteit. De focus ligt op de interne ervaring. Deze verschuiving in oriëntatie, van extern naar intern, is een belangrijk kenmerk van TIY als aanvullende behandeling voor complex trauma. Bij deze aanpak zit de kracht in jou, niet in de TIY-facilitator.

Waarvan komt Trauma Informed Yoga?

TIY is ontwikkeld door het Center for Trauma & Embodiment aan het Justice Resource Institute en wordt onderricht door het Trauma center Trauma sensitive yoga. Met deze opleiding ontwikkelde ik een veilige reeks voor vrouwen die dissociëren, angst en paniekaanvallen ervaren, of die kampen met lichamelijke klachten en vermoeidheid.

We slaan emoties op in ons lichaam, wat invloed uitoefent op ons autonoom zenuwstelsel. Yogatherapie kanaliseert die emoties om zo terug connectie, veiligheid en kracht in het lichaam te vinden. Je leert ook specifieke technieken die je kan implementeren in het dagelijks leven.

Wat kan ik verwachten van het Yogatherapie Traject?

Het Yogatherapie Traject is voor iedereen anders. Het is afgestemd op jouw noden en dat is de reden waarom ik in een 1-op-1 setting werk. Bij de ene persoon wordt meer gefocust op het fysieke aspect, terwijl bij de andere misschien meer nadruk komt te liggen op het mentale. Bij elke sessie komen beide aan bod, maar de mate waarin is afhankelijk van jouw wensen. Begeleide meditatie, ademhaling en fysieke beweging zijn bij elke sessie een vaste waarde. Dat wordt af en toe aangevuld met journaling als huiswerk. 

Wat kan ik verwachten van de groepsles inflexibele yogi's?

Ik ontwikkelde deze reeks speciaal voor mensen die yoga willen doen maar niet flexibel zijn, voor mensen die zich ongemakkelijk voelen in grotere groepen of zich niet gezien voelen.

Hoewel we in de groepsles samen komen met een grotere groep, staan gedeelde ervaringen, veiligheid en connectie met elkaar centraal. Het is een les die zachte spieropbouw en stretching bevordert met oog voor jouw lichamelijke en/of fysieke moeilijkheden. 

We starten elke les met een moment waarbij we inchecken bij elkaar. Daarna gaan we ademen, bewegen en begeleid mediteren. Als afsluiter delen we met thee en een versnapering onze ervaringen van de les met elkaar. 

Ik werk aan de hand van reeksen omdat dit bepalend is voor de sfeer en engagement in de groep. Het is jouw stok achter de deur om op te dagen 😉

Stuur me gerust een mailtje via het contactformulier als je nog vragen hebt. 

Heb ik ervaring nodig in yoga?

Je hoeft geen voorkennis of ervaring te hebben. Mocht je wel voorkennis hebben ben je ook welkom natuurlijk.

Moet ik flexibel zijn?

Neen,

hier draait het vooral om heling, gevoel en veiligheid,… De nadruk ligt op mentaal welzijn en emotioneel lichaamswerk. 

Hoezo evidence based?

Trauma informed yoga is gefundeerd in traumatheorie, hechtingstheorie en neurowetenschappen. Eigenlijk is het een vorm van yoga die gebaseerd is op de wetenschap en focust op emotioneel herstel.⁣

Hier vind je 2 studies terug waarin Trauma informed/sensitive yoga worden onderzocht. 

Studie 1

Studie 2

Wat is dissociatie*?

Dissociëren is jezelf psychisch minstens gedeeltelijk afscheiden van wat er met jou of om jou heen gebeurt. Andere manieren om dit uit te drukken zijn: gevoelloos worden, wegdromen, zich losmaken van het eigen lichaam door te ‘verdwijnen’ of ‘erboven te zweven’, vluchten in fantasie, in trance gaan, zelfhypnose, enz. Je kunt dissociëren van

 • wat je aan het doen bent (gedrag);
 • wat je emotioneel voelt (emoties);
 • wat je in je lichaam ervaart (zintuigen);
 • je besef van wat er gebeurt (tijd of kennis).

Dissociëren kan variëren van enigszins tot volledig, dus van het missen van een paar kleine details tot zo weinig weten dat het zelfs lijkt alsof je er niet bij bent geweest.

Wanneer treedt dissociatie op?

Iedereen kan in zekere mate dissociëren. Hetzij onbewust, hetzij bewust uitgelokt. Jonge kinderen doen het erg vaak tijdens hun dagdromen en fantasiespelletjes. Het hoort gewoon bij het opgroeien en neemt af in de loop van de tijd. Maar ook volwassenen kunnen wel eens ‘wegdromen’ tijdens het autorijden of wanneer ze naar een vervelende toespraak moeten luisteren. Dissociëren wordt een probleem wanneer het te dikwijls optreedt of aan je controle ontsnapt. Het kan bijvoorbeeld gezond zijn om even aan de stress van het werk te ontsnappen door te dagdromen. Het is ongezond wanneer dissociatie voortdurend voorkomt als ‘vlucht’ voor onopgeloste problemen of voor eisen die het gewone leven stelt.

Sommige dissociatieve ervaringen zoals dagdromerijen en fantasieën schijnen ingebouwd te zijn. Sommige worden aangeleerd door naar anderen te kijken. Opgroeien in een gezin waar iedereen eindeloos TV kijkt, uren achtereen videospelletjes speelt of alcohol of andere drugs gebruikt om het leven aan te kunnen, leert je hoe je jezelf ergens aan kunt ‘onttrekken’. Daarnaast kunnen zich dissociatieve ervaringen voordoen, wanneer we een ‘schokkende’ of ‘overrompelende’ gebeurtenis meemaken. Denk maar aan het meemaken van een ernstig ongeval, waarbij een psychische shocktoestand kan ontstaan. De betrokkenen reageren schijnbaar gevoelloos of onverschillig of raken helemaal in de war. In deze gevallen gaat het om een verdedigingsmechanisme dat automatisch in werking treedt, wanneer de grens van ons incasseringsvermogen overschreden wordt. Je kunt het vergelijken met het overschrijden van de fysieke pijngrens, waarna pijn niet langer gevoeld wordt.

* Naar de tekst van Herwig Claeys (klinisch psycholoog verbonden aan de afdeling directieve therapie, Kliniek Alexianen Tienen) en verscheen in het tijdschrift PsychoPraxis (uitgeverij Bohn Stafleu Van Loghum, Houten/Diegem; www.bsl.nl ).

Volledig artikel vind je hier.

Boek hier je verkennend gesprek

Dit verkennend gesprek is specifiek bedoeld voor wie ondersteuning zoekt. Zo weet jij wat je kan verwachten en kom ik meer te weten over jouw noden. Samen gaan we na hoe we kunnen samenwerken in een therapeutische setting. Dit verkennend gesprek is geen volwaardige sessie yogatherapie, maar een vrijblijvend initiërend gesprek van 30- 60 min. 

Praktijk Gent

Dinsdag & Donderdag

Saam.gent
Hagelandkaai 40
9000 Gent

Praktijk Deinze

Maandag, Woensdag & Vrijdag

Zeverenkerkstraat 7
9800 Deinze

Contact

Dutch NL English EN